20 Yaş Dişleri

ANASAYFA  /  TANI VE TEDAVİ

BAŞAKDENT

20 Yaş Dişleri

20 yaş dişi nedir?

 

20 yaş dişleri 17-25 yaşları arasında sürmesi gereken 3. Büyük azı dişleridir.

 

20 yaş dişleri hangi durumlarda ve ne zaman çekilmelidir?

 

20 yaş dişleri ağızda en sonda yer alan dişlerdir. Ulaşılması ve görülmesi zor olan bir bölgede olduklarından dolayı fırçalanması ve bakımı diğer dişlere sıkıntılıdır. Yetersiz fırçalamaya bağlı olarak 20 yaş dişleri kolayca çürüyerek ağrılara ve ağız kokusuna yol açmaktadır.

20 yaş dişleri bazı durumlarda çenedeki yer darlığı sebebiyle çıkamazlar. Tam olarak gömülü (hem diş eti hem çene kemiği altında kalan ağızda hiç görülmeyecek şekilde) kalabildikleri gibi diş etinin altında yarı gömülü kalarak ağız ortamıyla ilişkili hale gelebilirler. Bu durumda diş etinden çıktıkları bölgede gıdaların sıkışmasına ve birikmesine yol açarak enfeksiyona neden olurlar. 20 yaş dişinin çevresindeki oluşan perikoronitis olarak adlandırılan enfeksiyon;  diş etinde şişlik ve kızarıklık, boyuna ve kulağa yayılan şiddetli ağrı, lenf bezlerinin şişmesi, ağız açma ve yutkunma sırasında ağrı problemi yaratabilir.

Tam gömülü 20 yaş dişleri ise önündeki dişleri sıkıştırabilir, dişlerde çapraşıklık (eğrilik) yaratabilirler. Uzun yıllar fark edilmeyen gömülü 20 yaş dişleri çene içerisinde büyük boyutlara ulaşan kistlere neden olarak ciddi sorunlara yol açabilirler.

Herhangi bir soruna yol açmasa bile diğer dişlerin düzgün sıralanmaları için 20 yaş dişlerinin ortodontik tedavi amacıyla çekilmeleri gerekebilir. Bu gibi sebeplerden dolayı 20 yaş dişlerinin lokal anestezi ile yalnızca bulunduğu bölge uyuşturularak çekimi gerekmektedir. 20 yaş dişlerinin çekimi cerrahi eğitimi almış kişiler tarafından yapılmalıdır.

 

Her 20 yaş dişinin mutlaka çekilmesi mi gerekir?

 

Doğru pozisyonda yerini almış sağlıklı bir 20 yaş dişinin çekimine gerek yoktur.

 

Operasyon sonrası ağız bakımı ve beslenme nasıl olmalı?

 

Çekim sonrasındaki ilk gün tükürme, diş fırçalama, şiddetli çalkalama, pipet kullanma veya gargara yapılmamalıdır. İlk iki gün ılık, taneciksiz ve yumuşak besinler tüketilmelidir. Ağız bakımı mümkün olduğunca en iyi şekilde sağlanmaya çalışılmalıdır. Diş hekiminizin önerdiği ilaçları düzenli olarak kullanmalısınız. İyileşme sürecini bozacağından dolayı için ilk 48 saat sigara içilmemelidir.

 

20 yaş diş çekimi sonrası çok ağrı olur mu?

 

Hızlı ve dikkatli yapılan cerrahiyi takiben fazla ağrı oluşmaz ve oluşan ağrı hafif ağrı kesicilerle kolaylıkla kontrol altına alınır.

 

Çekim sonrası yüzüm çok şişer mi?

 

Yanaktaki ödem dişin durumuna göre ve kişiden kişiye çok değişkenlik gösterir. Şişlik oluşmaması için yanak bölgesine ilk 24 saat soğuk tampon (buz kompres) yapılmalıdır. Diş hekiminizin önereceği ilaçlar düzgün olarak kullanılmalıdır.  Hafif şişlik olması normaldir

 

DETAYLI BİLGİ İÇİN İLETİŞİME GEÇİNİZ

BAŞAKDENT Önerilen Konular

TANI & TEDAVİ

BAŞAKDENT Önerilen Videolar

TANI & TEDAVİ

15 +

Yıllık Deneyim

10 +

Uzman Personel

17000 +

Mutlu Hasta

45 +

Ülke

2007 den beri

Bize Ulaşıniletişim