Diş Taşı Temizliği

ANASAYFA  /  TANI VE TEDAVİ

BAŞAKDENT

Diş Taşı Temizliği

 

Diş taşı nedir ?

Diş taşı, diş yüzeyinde biriken plakların zaman içerisinde sertleşerek taş formuna gelmesi halidir.

Diş Taşı Neden Olur ? Belirtileri Nelerdir ?

Diş taşları; ağız bakımının ihmal edilmesi, yanlış fırçalama tekniği ve çok yumuşak fırça kullanılması nedeniyle diş yüzeyinde biriken bakteri plağının tükürükte bulunan mineraller ile kalsifiye olması sonucu oluşmaktadır.

Diş taşı, her iki yönünde diş eti çizgisine paralel bir şekilde görünür. Dişlerin diş etinden ayrıldığı yerlerde ve dişlerin arka tarafında görünen sarı lekeler tartar oluşumunun habercisidir. Bu belirtiler gözlemlendiğinde kısa sürede uzman bir hekime muayene olmak gerekir. Diş Taşının Zararları

Diş taşları, dişleri gerektiği gibi fırçalamayı ve ağız hijyenini sağlamayı zorlaştırır. Bu durum zamanla diş hassasiyetine ve diş çürümesine sebep olur. Ayrıca diş etine yapışan diş taşları fırçalama esnasında diş etlerini tahriş eder ve kanamaya sebep olur. Bu durum diş eti hastalıklarına yol açmaktadır. Diş taşlarının en büyük zararlarından bir diğeri ise dişte sağlıksız bir görünüm oluşturması ve sosyal hayatı olumsuz etkilemesidir. 

 

Diş taşı temizliği nasıl yapılır ?

Diş taşı temizliği; özel fırçalar, özel macunlar ve yüksek devirli aletler kullanılarak yapılan temizlik işlemlerini içerir. Bu işlemler sırasıyla;

ultrasonik aletler ile diş taşlarının uzaklaştırılması,

air-flow ile diş aralarındaki renkleşmeler özel bir toz uygulanarak temizlenmesi,

özel boy ve çaplardaki fırçalar ve macunlar kullanılarak diş yüzeyleri cilalanarak renkleşmelerin giderilmesi,

diş yüzeyleri daha parlak ve pürüzsüz hale getirilmesi,

diş aralarında ulaşılması zor bölgelerde oluşmuş inatçı lekelerin özel zımpara şeritleriyle temizlenmesi tedavilerini kapsar.

 

Diş Taşı Temizliği Sonrası

Diş taşı temizliği sonrasında yeniden leke ve taşların oluşmaması için, orta sertlikte fırçalar, florürlü macunlar, diş ipleri kullanılması ve rutin diş temizliğinin aksatılmaması gerekir. 

TEDAVİ HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR  

Diş taşı temizliği ne sıklıkta yaptırılmalıdır ?

Kişiden kişiye bu aralıklar değişkenlik gösterir. Kişiye göre en doğru zaman planlaması hekim tarafından yapılır. Bazı bireylerde bu süre 3 aya kadar düşerken, genelde 6 ayda bir kez olarak önerilmektedir. 

Tedavi sıklığını belirleyen unsurlar şu şekilde sıralanabilir;

dişlerin pozisyonları ve ara bölgelerin temizlenme güçlüğü,

ağız bakımı ve hijyen alışkanlığına bağlı plak birikimi,

tükürüğün mineral yapısı ve genetik faktörler,

beslenme alışkanlıkları,

çay, kahve, sigara gibi ürünlerin kullanım sıklığı.

Diş Taşı (Tartar) Temizliği yaptırmak zararlı mı ?

Diş taşı (tartar) temizliği yaptırmak zararlı değildir, aksine diş ve diş eti sağlığı için son derece gerekli ve faydalı bir işlemdir.

Diş Taşı (Tartar) ağız kokusu yapar mı ?

Diş taşının kendisi ağız kokusu yapmaz fakat tetiklediği diş eti iltihabı ve çürük gibi diğer rahatsızlıklar yoğun ağız kokusuna neden olur. Bu şekilde oluşan ağız kokusu diş taşı temizliği ile tedavi edilebilir.

 

Diş taşı temizliği sonrası dişler beyazlar mı?

Diş taşları ve renkleşmeler uzaklaştırıldıktan sonra elbette dişlerin renginde bir açılma gözlenir. Ancak bu tedavi yalnızca dişlerin doğal rengini ortaya çıkarmaktadır.  Eğer hastanın daha açık bir diş rengi beklentisi varsa temizlik sonrası bleaching (beyazlatma) işlemleri hakkında hekiminden ayrıntılı bilgi alması gerekir.

 

Diş taşı tedavisi ne kadar sürer?

Ortalama süre 30/45 dakika kadardır. Diş taşı yoğunluğuna bağlı olarak bu süre bir miktar uzayabileceği gibi hastanın dişeti ceplerinin içine kadar inmiş diş taşları mevcut ise ikinci bir seansa ihtiyaç duyulabilir. 

 

Diş taşı temizliği sırasında ağrı hisseder miyim?

Dişeti çekilmesi olan hastalarda soğuk suyla çalışıldığından, bu bölgelerde soğuğun etkisiyle hafif hassasiyetler geçici olarak hissedilebilir. Diş taşlarının yoğun olduğu ve diş etlerinin içine kadar indiği bölgelerde işlem öncesinde bölge uyuşturulacağı için kayda değer bir ağrıdan bahsetmek söz konusu değildir.

Diş taşının oluşumu nasıl önlenir ?

Düzenli ve doğru teknikle diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve en geç 6 ayda bir diş hekimi ziyareti farklı rahatsızlıkları tetikleyebilecek kadar diş taşı oluşumunu önler.  

Hamilelikte diş taşı temizliği yaptırmak sakıncalı mıdır ?

Hamilelik döneminde diş taşı temizliği yapılır ve zararlı değildir. Aksine hamilelik döneminde yapılması, anne adayının ağız ve diş sağlığı açısından daha konforlu bir hamilelik geçirmesi için oldukça faydalıdır. Farklı olarak hamilelik döneminde total bakımın tüm aşamaları yapılıp sadece florür uygulaması yapılmamaktadır.

 

Diş Taşı temizliği acıtır mı ? Sonrasında ağrı veya hassasiyet hisseder miyim ?

Diş taşı temizliği sonrası gözlenen kısa sürede geçen ve düşük yoğunlukla hissedilen hassasiyet uygulanan özel macunlar ve florür uygulamasıyla minimuma indirilir.

 

Diş taşı temizliği fiyatları

Diş taşı temizliği fiyatları, birkaç unsura bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu etkenler şu şekilde sıralanabilir :  

  • Hekimin teknik yeterliliği

  • Hekimin emeğine biçtiği değer

  • Uygulanan tedavi tekniğinin hassasiyet ve özveriyle uygulanması

  • Seans sayısı

  • Diş taşlarının yoğunluğu

  • Diş eti iltihabı olup olmadığı

  • Diş lekelerinin yoğunluğu

DETAYLI BİLGİ İÇİN İLETİŞİME GEÇİNİZ

BAŞAKDENT Önerilen Konular

TANI & TEDAVİ

BAŞAKDENT Önerilen Videolar

TANI & TEDAVİ

15 +

Yıllık Deneyim

10 +

Uzman Personel

17000 +

Mutlu Hasta

45 +

Ülke

2007 den beri

Bize Ulaşıniletişim