Kanal Tedavisi

ANASAYFA  /  TANI VE TEDAVİ

BAŞAKDENT

Kanal Tedavisi

Kanal Tedavisi

 

Kanal Tedavisi Nedir ?

Kanal Tedavisi; dişlerde meydana gelen çürükler, travma sebebiyle oluşan kırıklar, yanlış tedavi süreçleri nedeniyle dişte bulunan sinirler ve damarların canlılığını yitirmesi sonucu oluşan rahatsızlıkların; dişin kanallarında bulunan enfekte sinirlerin temizlenmesi, kalların dezenfekte edilmesi ve kanal dolgu maddeleri ile doldurulması prosedürüne denir.

Çürükler nedeniyle enfeksiyon sinire kadar ulaştığında 
dişte kanal tedavisi uygulamak gerekir. Dişlerin iç kısmında yer alan pulpa; damar ve sinirlerle dişin canlılığını sağlar. Çürük çok büyük ve derinse mikroplar dişin pulpasına kadar ulaşır. Bu durumda da dişe kanal tedavisi uygulamak gerekir.

Kanal tedavisi nasıl yapılır?

Dişin pulpasında bulunan sinirler ve damarların enfekte olduğu durumlarda,kanal eğesi adı verilen kanal tedavisi için özel üretilmiş aletlerle dişin pulpasının temizlenir, kök kanalları şekillendirilerek dezenfekte edilir. Temizlenip şekillendirilen boş kök kanalları kanal dolgu materyalleri ile doldurulur. Son olarakta dişin harabiyet durumuna göre dolgu, pin ile desteklenmiş dolgu, fiberli vener dolgu ya da kaplama seçeneklerinden biri tercih edilerek işlem bitirilir.

Kanal tedavisi ne kadar sürer?

Kanal tedavisi yapılacak dişin enfeksiyon durumu, kanal sayısı, kök kanallarının şekli, kanalların dar veya geniş olması, hem tedavi süresini hemde seans sayısını etkiliyor. Çoğu kanal tedavisi vakası 1 saat süren tek seansta tedavi edilmektedir. 

Tek köklü, kanalları düz ve açık, iltihaplı olmayan  bir dişin kanal tedavisi dolgu dahil yarım saat kadar kısa bir sürede bitebilirken; çok köklü, kanalları eğri ve tıkalı aynı zamanda iltihaplı bir dişin tedavi seansları birer saatten 3-4 seans sürebilir. Günümüzde kanal tedavisi için üretilmiş yeni nesil materyaller bu tedavinin süresini anlamlı derecede kısaltmış ve kanal tedavisi başarı oranını yükseltmiştir.

Kanal tedavisi acıtır mı?

Kök kanal tedavisi sırasında anestezi yapılacağı için hasta herhangi bir ağrı hissetmez. Aksine hastanın şiddetli ağrısı kesileceği için rahatlatıcıdır.

Kanal tedavisi zararlı mı?

Kanal tedavisi, çok çürümüş, ağrı yapan yada iltihaplı bir dişi ağızda tutabilmek için uygulayacileceğimiz tek tedavi yöntemidir. Zararlı değildir, aksine hastanın dişini kurtarabilme imkanı sağlar, böylece diş çekilmekten kurtulabilir.

Kanal tedavisi ne zaman yapılır ?

Kanal tedavisi; genelde dişin sinirine kadar ilerlemiş çürüklerin diş kaybı riskini oluşturduğu zaman yapılır. 

Ayrıca travma sonucu dişin sinirini de içine alan kırıkların meydana geldiği durumlarda,

Ortodontik tedavi sonucu dişe gelen aşırı kuvvet sonucu dişin canlılığını kaybettiği durumlarda,

İlerlemiş diş eti hastalıklarında,

Dişlerde ileri derecede aşınma sonucu oluşan hassasiyetin giderilmesinde,

Porselen diş restorasyonları yapılırken aşırı hassasiyet ve ağrı gelişen dişlerde de kanal tedavisi uygulamak gerekir.

Bir dişe kanal tedavi gerektiğini nasıl anlarsınız ?

Dişinizde sıcak soğuk hassasiyeti,

Özellikle geceleri hiçbir uyaran olmadan ağrı,

Yemek yeme sırasında oluşan ağrı,

Sinirlerin ölmesi sonucu dişinizde renk değişimi,

Apse oluşumu sonucu yüzünüzde şişlik olursa veya

Bazı durumlarda hiçbir belirti olmaksızın diş hekiminiz tarafından yapılan dental ve radyolojik muayenelerde tedavi gerektiği anlaşılır.

Hamilelikte Kanal Tedavisi

Hamilelikte kanal tedavisi için en uygun dönem 3-6 ay aralığıdır ama bu süreç dışında aşırı ağrı varlığında  hastanın ağrısı kesilmesi için hangi period olduğuna bakılmaksızın tedavi yapılabilir. 

Hastanın riskli gebeliği varsa doktorundan onay almak gerekir.

Hamilelerde kanal tedavisi Lidokain anestezisi altında uygulanır. Mümkün olduğunca röntgen almadan apeks bulucular ile kök boyları tespit edilerek  çalışmak gerekir. Ağrının hiç bir şekilde kontrol altına alınamadığı durumlarda teşhis amaçlı olarak hamile hastanın karın ve göğüs kısmı kurşun önlükle örtülerek en düşük dozda küçük röntgen alınabilir.

Kanal tedavisi sonrası ağrı olur mu ?
Başarılı bir kanal tedavisi sonrasında bile iki hafta süren çiğnemede geçici zayıflık ve hassasiyet olabilir. Doktorunuzun tavsiyesi ile tedavi sonrası birkaç gün hafif bir ağrı kesici ilaç kullanmak gerekebilir. Nadiren başarılı tedavilerin sonrasında bu şikayetler ara ara tekrarlayarak devam edebilir. Genellikle bu tarz şikayetler sinüse komşu dişlerde grip sonrası gözlenebilir. Hastalığın iyileşmesi ile bu şikayetlerde geçecektir.

Eğer tedavinin üzerinden iki hafta geçtiği halde kanal tedavisi sonrası diş üstüne basamama şikayeti devam ediyorsa tedavinin yeniden gözden geçirilmesi gerekebilir. Dolguda hafif yükseklik olması bu sorunu yaratabileceği gibi gözden kaçan extra bir kanal varlığı açılamamış bir tıkalı kanalda bu durumun sebebi olabilir.

Dişte oluşan iltihap sonucu dişin çekilmesi gerekir mi ?

Günümüzde kanal tedavisinde kullanılan maddeler ve teknikler sayesinde kök ucundaki apselerin büyük çoğunluğu tedavi edilebilmektedir ve genellikle dişin çekilmesine gerek kalmamaktadır.

Kanal Tedavisinde antibiyotik kullanımı gerekli midir ?

Normal şartlarda kanal tedavisi sırasında antibiyotik kullanımına gerek yoktur. Ancak ileri enfeksiyon varlığında ya da dişte aşırı hassasiyet durumunda doktorunuz antibiyotik önerebilir.

Dolgu mu kanal tedavisi mi ?

Kanal dolgusu, kök kanalının temizlenip doldurulması işlemidir. Dolgu işlemi ise dişin ağız içinde görünen kısmının restore edilmesidir. Dişin köklerine ulaşan bir çürük varsa dolguyla dişi ağızda tutmak mümkün değildir. Kanal tedavisi yapmak gereklidir. İkisi birbirinin yerine geçebilen tedaviler değildir. Bu konuda hekiminiz size doğru yönlendirmeyi yapacaktır.

Kanal tedavisi kaç yıl dayanır ?

Kanal tedavisi gerektiren diş canlılığını kaybettiği için daha kırılgan bir hale gelir. İyi yapılmış kanal tedavili dişler çürük nedeniyle çok madde kaybetmemiş ve doğru materyallerle restore edilmişlerse 1 yıl ila 30 yıl arasında ağızda kalarak hizmet edebilirler.

Kanal tedavisi yenileme nasıl yapılır?

Steril koşullarda ve doğru yapılmış kanal tedavilerinin başarı oranı %90 – 95 arasındadır. 

Tedavi sırasında temizlenmeyen sinir dokusu kalırsa buna bağlı ağrı ve enfeksiyon oluşursa yada kanal tedavisi düzgün yapıldığı halde dişi saran üst dolgu bozulduğu için kanal içerisine mikroorganizmalar sızarsa, kanal tedavisinin tekrarı söz konusu olacaktır.

Başarısız bir kanal tedavisini yemek sırasında  çiğnerken dişlerde ağrı olmasından, kök ucunda şişlik ve kızarıklık belirtilerinden anlayabiliriz. Başarısız kanal tedavisi yenilenerek, tedavi tekrarlanır. Bu işlem yetersiz kalıyorsa apikal rezeksiyon işlemi uygulanarak, kök ucuna cerrahi olarak ulaşılır, enfeksiyon temizlenir ve yara bölgesi dikişle kapatılır.

Kanal tedavili diş çekimi ne zaman ve nasıl yapılır ?

Bazen çok başarılı bir kanal tedavisine sahip bir diş kırıldığı için çekilmek zorunda kalınırken, bazende yanlış tedavi prosedürleri nedeniyle iltihaplanan kanal tedavili dişin çekimi gerekli görülebilir.

Kanal tedavili dişler çekilirken genellikle komplikasyonlu çekimle alınırlar. Çünkü kanal tedavili dişler zayıf ve kırılgan oldukları için çekim sırasında parçalanırlar ve  genellikle tek parça halinde onları çıkarmak mümkün değildir.

Kanal tedavisi fiyatları

Kanal tedavisi fiyatları dişin çürük derinliği, kök ve kanal sayısı, köklerin düz yada eğri olması, kanalların tıkalı veya  açık olması gibi faktörlere bağlı olarak belirlenir.

Kullanılan teknolojik aygıtların oluşturduğu maliyet, hekimin teknik yeterliliği ve emeğine biçtiği değer, kök kanallarının preparasyonu sırasında uygulanan temizleme tekniği ve dolum yöntemleri ve kanal dolgu materyalinin türevi fiyat farklılıkları oluşturur. Kanal tedavisi fiyatları dolgu fiyatlarının 2 ila 4 katı arasında değişkenlik gösterir.

DETAYLI BİLGİ İÇİN İLETİŞİME GEÇİNİZ

BAŞAKDENT Önerilen Konular

TANI & TEDAVİ

BAŞAKDENT Önerilen Videolar

TANI & TEDAVİ

15 +

Yıllık Deneyim

10 +

Uzman Personel

17000 +

Mutlu Hasta

45 +

Ülke

2007 den beri

Bize Ulaşıniletişim