Ortodonti Tedavi Yaşı

ANASAYFA  /  TANI VE TEDAVİ

BAŞAKDENT

Ortodonti Tedavi Yaşı

Ortodontik tedavinin yaşı var mıdır?

Sadece dişleri ilgilendiren çapraşıklıkların tedavisinin yaş sınırlaması yoktur. Her yaşta tedavi edilebilir ancak çenelerin önde ya da geride olması dediğimiz iskeletsel bozuklukların tedavisi 12 yaş öncesi yapılmalıdır. İlk Ortodonti muayenesi ne zaman yapılmalı İlk ortodontik muayene yaşı 6 yaş civarıdır. Dişlerde çapraşıklık olduğu düşünülen her çocuk mutlaka ortodonti uzmanına muayeneye götürülmelidir •    Çocuğunuzun geniz eti problemi varsa ve ağzından nefes alıyorsa •    Uzun süre emzik kullanmışsa, parmak emme alışkanlığı varsa •    Diş eksikliği tespit edilmişse veya çenesine sert bir darbe almışsa •    Anne veya baba tarafında ortodontik problem mevcutsa •    Herhangi bir nedenden ötürü erken süt dişi çekimi yapılmışsa

  Ortodontik Tedaviye Ne Zaman Başlanmalı?

•    Ortodontik problemlerin tedavisi yetişkin döneme ertelenmeyip büyüme ve gelişim çağında yaptırılırsa, tedavi daha kolay ve hızlı ilerleyecektir. •    Bazen ortodontistiniz erken dönemde bir problem saptamış olsa bile tedaviye hemen başlamaz. Tedaviye başlamak için en uygun vakti belirleyebilmek için; sizi 6 aylık zaman dilimlerinde kısa kontrollere çağırabilir böylece çocuğun yaşına, ortodontik problemine ve dişlerinin sürme durumuna göre en uygun vakti belirleyebilir. •    Takıp çıkartılan apareyler, genelde 7-12 yaş aralığında karışık dişlenme döneminde uygulanmaktadır. •    Sabit ortodontik tedaviler genelde tüm süt dişleri düştükten ve bütün daimi dişler ağıza yerleştikten (ortalama 12 yaş) sonra yapılan tedavilerdir

  Ortodontik problemlere göre tedavi yaklaşımları değişir mi?

Ortodontik problemler iki türlüdür. Birincisi dişsel olan problemlerdir. Bunları; çapraşıklık, eğik dişler, aralıklı dişler, dönük dişler olarak sayabiliriz. İkincisi ise iskeletsel olan problemlerdir. Bunlar da üst çenenin veya alt çenenin normalden önde olması, ön açık kapanış gibi problemlerdir.

Dişsel problemlerde yaş sınırlaması yoktur. Yani birey 55 yaşında olsa dahi ağızda sağlıklı kemik ve yeterli miktarda diş varsa ortodontik tedavi görebilir. Çünkü dişler hayat boyu hareket edebilir.   Fakat kişide iskeletsel problem varsa tedavide yaş çok önemli bir kriterdir. Örnek verirsek büyüme gelişme çağında olan ve alt çenesi geride olan bir çocuğun alt çenesi ortodontik aygıtlarla ileri alınabilir. Bu tedavi çocuğun iskeletsel büyüme potansiyeli kullanılarak yapılmaktadır. Erkeklerde büyüme gelişim 17 yaşlarda yavaşlamaya başlarken kızlarda 16 yaş civarında sona ermiş olur. 10-15 yaş arası iskeletin hızlı geliştiği bir dönemdir ve bu dönemlerde iskeletsel problemler ortodonti uzmanı tarafından kolaylıkla tedavi edilebilir.

Peki büyüme gelişim çağı geçmiş ve hastada iskeletsel problem mevcut ise ne yapılır? Yine tedavi edilebilir. Fakat bu sefer geride olan alt çeneyi ortodontist değil plastik cerrah çene ameliyatı yaparak ileriye alır. Ortodontist alt ve üst çeneyi muntazam bir şekilde dizerken plastik cerrah iskeletsel bozukluğu tedavi eder. Plastik cerrahın yaptığı bu işleme ortognatik cerrahi (Orthognathic surgery) denilmektedir.

  Ortodontide yaşın önemini özetlersek ortodontik tedavi her yaşta yapılabilen tedavilerdir. Yaş sadece ortodontik tedavi planımızı veya şeklini değiştirir.  

 

DETAYLI BİLGİ İÇİN İLETİŞİME GEÇİNİZ

BAŞAKDENT Önerilen Konular

TANI & TEDAVİ

BAŞAKDENT Önerilen Videolar

TANI & TEDAVİ

15 +

Yıllık Deneyim

10 +

Uzman Personel

17000 +

Mutlu Hasta

45 +

Ülke

2007 den beri

Bize Ulaşıniletişim