Ortodontik Tedaviler

ANASAYFA  /  TANI VE TEDAVİ

BAŞAKDENT

Ortodontik Tedaviler

Ortodontik Tedavileri

Sabit ortodontik tedavi nasıl uygulanır?

Dişlerin ön yüzeylerine braket denilen kare şeklinde ufak metal veya porselen (şeffaf) tutucu parçalar yapıştırılır ve bu braketlerin içerisine yerleştirilen diş telleri yardımı ile çapraşık durumdaki dişlerin düzeltilmesi sağlanır.

 

Ortodontik tedavide kullanılan braket çeşitleri nelerdir?

 

Ortodontik tedavilerde metal (paslanmaz çelik) veya porselen (şeffaf) braketler kullanılır. Bu braketler dişlerin ön yüzlerine uygulanır.

Dişlerin iç yüzeyine uygulanan sisteme ise lingual ortodonti denilmektedir. Bu sistemde braketler iç tarafta olduğundan dışardan tel gözünmez.

Son dönemlerde klasik braket sistemlerinin yanı sıra kapaklı braketler üretilmeye başlanmıştır. Kapaklı braketlerde diş hareket hızı klasik sisteme göre daha hızlıdır. Kapaklı braketlerin de yine şeffaf ve metal olanları vardır.

Braketlerin alternatifi olarak şeffaf plaklarla (invisalign) da ortodontik tedaviler yapılabilmektedir. Bu tedavide diş teli yani braketlerin yerine dişleri saran şeffaf plaklar kullanılmaktadır.

 

Ortodontik tedavi sırasında nasıl bir ağız bakımı uygulamak gerekir?

 

Ortodontik tedavi gören hastalar mutlaka ortodontik diş fırçaları ve ara yüz fırçaları ile etkin bir ağız bakımı yapmalıdırlar.

Ağız bakım gargaraları da bu bakıma yardımcı olarak kullanılabilir.

 

Ortodontik tedavi sırasında bazı vakalarda neden diş çekimi yapılır?

 

Dişlerin üzerinde bulundukları çenelere boyut olarak fazla gelmesi durumunda çekimli ortodontik tedavi düşünülür.

Bir diğer önemli kriterimiz ise kişinin profil görüntüsüdür. Dişler çeneler üzerinde çekim yapılmadan dizildiğinde dudakları aşırı derecede fırlak duracaksa yine çekimli ortodontik tedavi düşünülür.

Dişlerin çekilmesi vahim bir durum gibi algılansa da kişinin estetik görünümünü ve ağız sağlığını olması gereken seviyeye getiren bir tedavi yöntemidir.

Çekim kararı verilirken öncelikle çekimsiz yapılacak tedavinin sonuçları ön görülerek tatmin edici güzel bir sonuç alınamayacaksa bu seçenek değerlendirilir. Genellikle ilk tercih her zaman çekimsiz tedavi yönündedir.

 

Dişler çekildikten sonra boşluk kalır mı?

 

Hayır kalmaz. Dişler çekildikten sonra diş telleri ile ön ve arkada bulunan çapraşık dişler buralara kaydırılarak çekim boşlukları kapatılır.

 

Ortodontik tedavi dişlerde ağrıya sebep olur mu?

 

Diş telleri  ilk takıldığında dişlere belirli miktarda kuvvet uyguladığı için hafif bir ağrı hissedilebilir fakat  çoğunlukla ciddi bir rahatsızlık görülmeyecektir. Ağrı kişiden kişiye değişkenlik gösteren bir konudur. 2-3 gün içinde hissedilen ağrı normale dönecektir. Ortodontik tedavide sürekli ve şiddetli ağrı söz konusu değildir.

 

Pekiştirme tedavisi nedir?

 

Ortodonti tedavisi sonlandığı zaman braketlerin sökümünü takiben uygulanan tedavidir. Ön kesici dişlerin iç tarafından tutunan ince bir tel ile dişler birbirlerine sabitlenir. Böylece elde edilen sonucun bozulması önlenmiş olur.

Sabitleyici telin yerinden çıkması durumda en kısa süre içinde yenisini yaptırmanız gerekmektedir. Sabitleyicinin yerinden çıkması dişlerin 1-2 gün içinde dahi hafif çapraşıklaşmasına sebep olabilir

Ortodontik tedavi bittikten sonra mutlaka kontrol randevularınıza riayet ediniz.

 

Sabitleyici diş teli ne kadar süre ağızda kalmalıdır?

 

Bu telin en az 5 yıl ağızda kalması tercih edilir. Bazı durumlarda ömür boyu kullanımı gerekir ortodontistiniz bu konu ile ilgili sizi bilgilendirecektir.

 

 

DETAYLI BİLGİ İÇİN İLETİŞİME GEÇİNİZ

BAŞAKDENT Önerilen Konular

TANI & TEDAVİ

BAŞAKDENT Önerilen Videolar

TANI & TEDAVİ

15 +

Yıllık Deneyim

10 +

Uzman Personel

17000 +

Mutlu Hasta

45 +

Ülke

2007 den beri

Bize Ulaşıniletişim