Çocuklarda Çarpık Dişler
Çocuklarda çapraşık dişler
Çocuk dişlerinde çapraşıklık genellikle karışık dişlenme döneminde ilk düşen süt dişlerinin yerine yenilerinin gelmeye başladığı5-6 yaş civarı gözlenir. Büyük endişeye sebep olan bu durumun sebebi genellikle genetik faktörlerdir. Her değişen süt dişi ve ağızda yerini alan daimi dişle birlikte çapraşık diş tablosu daha vahim bir hal alacaktır. Karışık dişlenme döneminde çapraşıklık gözlenmeye başlanıyorsa çocuğun mutlaka bir ortodontist tarafından muayene edilmesi gerekir.
Dişlerdeki çapraşıkların nedenleri ve alınması gereken önlemler kısaca şöyledir;
1)çapraşıklığın en ana sebepleri; Genetik olarak çocukta çene boyutuyla dişlerin genişlikleri arasında uyumsuzluk olması ya da çenelerin gelişmesini olumsuz yönde etkileyen solunum yolu problemleri gibi faktörlerin bulunmasıdır. Çocuğunuzun burun yollarındaki solunumu engelleyen faktörler öncelikle üst çenenin daha sonrada alt çenenin normal büyümesini etkileyerek dişlerin düzgün sıralanmasına engel olurlar.
2)Dişlerdeki çapraşıklığın bir diğer nedeni de süt dişlerin normal değişme zamanı gelmeden çekilmesidir. ”Nasıl olsa yerine yenisi gelecek” düşüncesiyle tedavi edilebilir düzeydeki süt dişlerinin çekimi son derece hatalıdır. Çünkü bu dişler altlarından gelecek kalıcı dişlerin yerini koruyarak çapraşıklıkları önlerler.
3)Süt dişlerini ara yüzlerinde görülen çürükler zamanında tedavi edilmezse yandaki dişler çürüyen, kayıp diş dokusu kadar boşluğa kayar. Çapraşıklıkların bir diğer nedeni de budur. İşte bu nedenlerden dolayı süt dişlerinde görülen çürüklerin tedavisi son derece önemlidir.
Dişlerdeki çapraşıklıklar her zaman tedavi edilebilir mi?
Çapraşık dişler her yaşta değişik tedavi yöntemleriyle ortodontistler tarafından tedavi edilebilmektedir. Ancak ortodontik problemler ilk gözlemlendiği anda mutlaka bir ortodontist görüşü almanız onun sizi yönlendireceği şekilde yol almanız gerekmektedir.
DETAYLI BİLGİ İÇİN İLETİŞİME GEÇİNİZ