Anneler Dikkat
Annelerin Dikkat Etmesi Gerekenler
Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organisation-WHO) ve Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Birliği ilk diş hekimi muayenesinin ilk diş çıktıktan sonra yapılmasını (genellikle 6 ay – 1 yaş arasında) önermektedir. Bir yaş dişhekimine gitmek için çok erken kabul edilse de amaç; sizlere bebeğinizin dişlerinin çürümesini önlemek için neler yapmanız gerektiğini göstermek ve düzenli aralıklarla sizi kontrollere çağırarak diş sağlığını kontrol etmektir.
Bebeklerde ağız ve diş bakımı nasıl yapılmalıdır.
-Bebeğinizin ilk dişleri çıktıktan sonra diş ve dişetlerini gazlı bezle mutlaka temizleyiniz. -Bebeğinizin dişleri belirir belirmez su ile fırçalamaya başlayın. -Bebeğiniz 1 yaşına bastığında diş hekimi ziyaretlerine başlayın.
Bebeklerde Diş Çürüğü (Biberon Çürüğü)
Bebeklerde bazen dişlerin üzerinde sürer sürmez kahverengi lekeler oluştuğu ya da bu dişlerin kırılıp döküldüğü gözlenir. Aslında bu lekeler diş çürükleridir ve dişler de çürük nedeniyle kırılır. Bu kadar erken bir dönemde çürük oluşmasının nedeni genellikle biberon ile tatlı gıdaların tüketimidir. Gece yatmadan önce bebek biberon emerse uyku anında azalan tükürük salgısı sebebiyle tükrüğün ph dengesini düzenleme özelliği azalacağından süt ağızda birikerek mikropların dişleri çürütmesi için elverişli bir ortam oluşturur. Bu nedenle özellikle gece beslenmesi sonrası dişlerin temizliğine özen gösterilmelidir
Biberonun yanı sıra emziklerin ağlayan bebekleri susturmak amacıyla bal, pekmez, reçel gibi tatlandırıcılara batırılarak verilmesi de biberon çürüklerinin başka bir nedenidir. Bunun yanı sıra, dişler sürdükten sonra oyalanmak amacıyla bebeğin eline verilen karbonhidratlı-şekerli gıdalar da diş çürüklerine neden olur. Çocuğu bu tür gıdaların yerine elma, havuç gibi besin değeri yüksek; diş temizliğine yardımcı gıdalara yönlendirmek gerekir.
Biberon çürüğünden korunmak için ne yapmak gerekir?
Bebeklerde meydana gelen çürüklerin tedavisi çok güç olduğundan, koruyucu önlemlerin erken dönemde alınması gerekir.
Bunlar nelerdir?
Bebeğinizin gece ağzında biberonla uyuma alışkanlığını önleyin. Beslendikten sonra uyutmayı tercih edin
Biberondaki süte şeker, bal pekmez gibi tatlandırıcılar ilave etmeyin.
Bebek beslendikten sonra mutlaka su içirin.
İlk dişlerin sürmeye başlamasıyla gece ve sabah beslenmeleri sonrası temiz, ıslak bir gazlı bez ile dişlerini silerek temizleyin.
Biberon çürüğünün önemi nedir?
Biberon çürüğü görülen dişler tedavi edilmezse ağrı yapar ve iltihaplanır. İltihaplı ya da ağrıyan dişler bebeğin huzursuzlanmasına ve beslenme düzeninin bozulmasına neden olur. İltihap alttan gelecek kalıcı dişler de etkileyip şekillerinin bozuk olmasına yol açabilir. Bu dişler çekilmek zorunda kalırsa çocukta konuşma problemleri ortaya çıkabilir.
Çocuklarda ağız ve diş bakımı nasıl yapılmalıdır.
-Çocuklarınızın dişlerini mercimek tanesi kadar çocuk diş macunu ile fırçalayınız. -Diş macununu yutmamasına dikkat edin -Bir çocuk diş fırçalamayı ebeveynlerinden öğrenir bu yüzden iyi bir örnek olun.
-Diş kontrollerinizi aksatmamaya özen gösterin.
-koruyucu uygulamalar hakkında doktorunuzdan bilgi almayı ihmal etmeyiniz.
DETAYLI BİLGİ İÇİN İLETİŞİME GEÇİNİZ