Diş Lekesi Temizliği

ANASAYFA  /  TANI VE TEDAVİ

BAŞAKDENT

Diş Lekesi Temizliği

Diş lekesi ​nedir? Diş lekeleri neden olur ?

Diş lekeleri; ilaç tüketimi, ağız bakımının ihmal edilmesi, yanlış fırçalama tekniği, çok yumuşak fırça kullanılması nedeniyle sigara, çay, ve kahve gibi maddelerin dişlerde oluşturduğu renkleşmelerdir. 

Diş lekesi çeşitleri ve tedavileri

Çeşitli renklerde karşılaştığımız diş lekelerini içsel ve dışsal olmak üzere iki grupta inceliyoruz. Genelde diş gelişimi döneminde antibiyotik tüketen kişilerde diş minesinin iç kısmında meydana gelen içsel lekeler Diş Beyazlatma işlemiyle giderilir. Sigara, çay, alkol ve kahve tüketiminden meydana gelen diş lekeleri Diş Lekesi Temizliği işlemiyle giderilir.  

Diş lekesi temizliği uygulaması nasıl yapılır ?

Diş lekesi temizliği; özel fırçalar, özel macunlar ve yüksek devirli aletler kullanılarak yapılan temizlik işlemlerini içerir. Bu işlemler sırasıyla;

  1. (varsa) ultrasonik aletler ile diş taşlarının uzaklaştırılması,

  2. air-flow ile diş aralarındaki renkleşmelerin özel bir toz uygulanarak temizlenmesi,

  3. özel boy ve çaplardaki fırçalar ve macunlar kullanılarak diş yüzeylerinin cilalanması ve renkleşmelerin giderilmesi,

  4. diş yüzeyleri daha parlak ve pürüzsüz hale getirilmesi,

  5. dişlere florür yüklemesi yapılarak dişlerin abrazyona (aşınmaya) karşı güçlendirilmesi,

  6. diş aralarında ulaşılması zor bölgelerde oluşmuş inatçı lekelerin özel zımpara şeritleriyle temizlenmesi işlemlerini kapsar.

Diş lekesi temizliğinin faydaları

Diş lekeleri ve taşlarından kurtulmanın sağlık, estetik ve sosyal açıdan birçok faydası vardır. Vücudumuza aldığımız tüm besinlerin önce ağzımızdan geçtiğini göz önünde bulundurduğumuzda, ağız hijyenimizin önemini daha iyi kavrarız. Diş eti hastalıklarının önüne geçilmesi, kötü kokunun uzaklaştırılması ve dişlere estetik ve sağlıklı görünümün kazandırılması gibi birçok faydası olan bu uygulama sayesinde sosyal hayatta da özgüvenle gülmeye devam edebiliriz. Ayrıca kliniğimizde bu tedaviye ek olarak uyguladığımız florür yüklemesi sayesinde dişlerimizi aşınmalara karşı koruruz.

Diş Lekesi Temizleme Fiyatları

Pahalı bir uygulama olmayan bu tedavinin fiyatı kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Burada en belirleyici etkenler; dişlerdeki lekelerin ve tartarın yoğunluğu ile uygulamayı yapan kurum ve hekimin kalitesidir.

Diş lekesi temizliği ne sıklıkta yaptırılmalıdır ?

 

Kişiden kişiye bu aralıklar değişkenlik gösterir. Kişiye göre en doğru zaman planlaması hekim tarafından yapılır. Genelde 6 ayda bir kez olarak önerilmekle beraber, bazı bireylerde bu süre 3 aya kadar düşmektedir. Tedavi sıklığını belirleyen unsurlar şu şekilde sıralanabilir;

  1. dişlerin pozisyonları ve ara bölgelerin temizlenme güçlüğü,

  2. ağız bakımı ve hijyen alışkanlığına bağlı plak birikimi,

  3. tükürüğün mineral yapısı ve genetik faktörler,

  4. beslenme alışkanlıkları,

  5. çay, kahve, sigara gibi ürünlerin kullanım sıklığı.  


     

TEDAVİ HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR  

Diş lekesi tedavisi ne kadar sürer? 

Ortalama süre 20/30 dakika kadardır. Diş lekelerinin yoğunluğuna bağlı olarak bu süre bir miktar uzayabileceği gibi bazen ikinci bir seansa ihtiyaç duyulabilir. 

 

Diş lekesi tedavisi sırasında ağrı hisseder miyim?

Diş lekesi tedavisi sırasında hastalar herhangi bir ağrı hissetmezler. Fakat genelde diş lekesi şikayeti bulunan hastaların diş taşı sorunu da bulunduğu için, diş taşı temizliği kapsamında uygulanan prosedürlerde birtakım geçici ve hafif ağrılar hissedilebilir. Bu kapsamda; dişeti çekilmesi olan hastalarda soğuk suyla çalışıldığından, bu bölgelerde soğuğun etkisiyle hafif hassasiyetler geçici olarak hissedilebilir. Bununla beraber diş taşlarının yoğun olduğu ve diş etlerinin içine kadar indiği bölgelerde işlem öncesinde bölge uyuşturulacağı için kayda değer bir ağrıdan bahsetmek söz konusu değildir.  

Diş lekesi temizliği yaptırmak dişe zarar verir mi?

Uzman bir kişi tarafından doğru teknikle yapılan diş lekesi temizliği işleminin hastaya herhangi bir zararı olmayacaktır. Aksine, diş ve diş eti sağlığı için son derece gerekli ve faydalı bir işlemdir. 

 

Hamilelikte diş lekesi temizliği uygulaması yaptırmak sakıncalı mıdır ?

Aksine hamilelik döneminde yapılması, anne adayının ağız ve diş sağlığı açısından daha konforlu bir hamilelik geçirmesi için oldukça faydalıdır. Farklı olarak hamilelik döneminde total bakımın tüm aşamaları yapılıp sadece florür uygulaması yapılmamaktadır.

 

Diş lekesi silgisi zararlı mı ?

Bu kapsamda diş lekesi giderici olarak piyasaya sürülen ürünlerin orta ve uzun vadede diş sağlığınıza zarar veren aşındırıcı etkileri bulunmaktadır.

Diş lekesi tedavisi sonrası dişler beyazlar mı?

 

Dişlerde oluşan renkleşmeler uzaklaştırıldıktan sonra elbette dişlerin renginde bir açılma gözlenir. Ancak bu tedavi yalnızca dişlerin doğal rengini ortaya çıkarmaktadır.  Eğer hastanın daha açık bir diş rengi beklentisi varsa total bakım sonrası bleaching (beyazlatma) işlemleri hakkında hekiminden ayrıntılı bilgi alması gerekir.

Diş lekesi ağız kokusu yapar mı ?

Çoğunlukla lekelerle birlikte karşılaştığımız diş taşları kendi başına ağız kokusu yapmamaktadır. Fakat diş taşlarının sebep olduğu problemler yüksek düzeyde ağız kokusu oluşumuna yol açmaktadır.

 

 

DETAYLI BİLGİ İÇİN İLETİŞİME GEÇİNİZ

BAŞAKDENT Önerilen Konular

TANI & TEDAVİ

BAŞAKDENT Önerilen Videolar

TANI & TEDAVİ

15 +

Yıllık Deneyim

10 +

Uzman Personel

17000 +

Mutlu Hasta

45 +

Ülke

2007 den beri

Bize Ulaşıniletişim