Zirkonyum

ANASAYFA  /  TANI VE TEDAVİ

BAŞAKDENT

Zirkonyum

Zirkonyum dişler

Zirkonyum diş nedir?

 

Geleneksel porselen köprülerin alt yapısı olan metalin yerine kullanılan beyaz bir alaşımdır

 

Zirkonyum dişler nerelerde kullanılır?

 

Azı dişlerde köprü veya kaplama olarak,

Estetiğin önemli olduğu ve diş eksikliklerinin kapatılacağı gülüş hattındaki porselen köprülerde

Metal destekli köprülerde alerji ve hassasiyeti olan bireylerde alternatif olarak

Ön grup implant üstü protezlerde daha estetik ve doğal bir görüntü elde edebilmek için

Estetik amaçlı olarak; beyazlatma gibi metotlarla sonuca ulaşılamayan ileri derecedeki renkleşmelerde, kalıtsal sebeplerle, rengi ve yapısı bozulmuş eski dolgulu, aşırı madde kaybı olan dişlerin restorasyonlarında

 

Estetik açıdan zirkonyum dişlerin avantajları nelerdir?

 

Sağlıklı dişlerin minesi ışığı geçirebildiği için şeffaf bir görüntüsü vardır buna mukabil geleneksel porselen kaplamaların alt yapıları olan metaller ışığın geçişini engellediği için dişlerde opak bir görüntüye sebep olurlar. Bu da dişlerin mat ve yapay görünmesine sebep olur. Zirkonyumun ışık geçirgenliği özelliği sayesinde doğal dişlerin görüntüsüne benzer bir estetik yakalama şansımız vardır.

 

Zirkonyum dişlerin diş etimle uyumu nasıldır?

 

Dokuyla bio uyumlu bir malzemedir. Metal destekli porselenlerde ki gibi dişeti bölgesinde morumsu renklenme asla oluşmaz. Diş eti çekilmesine sebep olmaz. Yanlış fırçalama gibi sebeplerden diş eti çekilecek olursa estetik olarak kötü bir görüntü yaratmaz.

 

Metale karşı alerjisi olanlarda uygulanabilir mi?

 

Güvenle kullanılırlar.Her hangi bir alerjiye sebebiyet vermezler

 

Zirkonyum dişler ilerde renk değişikliği yapar mı?

 

Çay kahve sigara gibi faktörlerden etkilenmezler, Diş taşı vs sebeplerle oluşan renleşmeler polisaj işlemiyle giderilirler. Yani zirkonyum dişlerde kalıcı renkleşme oluşmaz.

 

Zirkonyum kaplamaların bakımını nasıl yapabilirim?

 

Rutin ağız bakımınız dışında çok fazla ekstra bakım istemezler, eksik dişlerin boşluklarını kapatacak şekilde dizayn edilmiş köprülerde özel diş ipleri( superfloss) kullanılarak gövde altları temizlenmesi gerekir.

 

Zirkonyum kaplamaları ne kadar süreyle kullanılabilirim?

 

Kullanım süresiyle ilgili net bir süre vermek imkansızdır. Zirkonyum malzemesi bozulma ve aşınmalara dirençli bir malzeme olmasına rağmen ağız içindeki dokuların stabil olmaması bu sürenin uzunluk yada kısalığını etkiler. Hastada gelişecek olan şeker hastalığı, kötü ağız bakımı, periodontal dişeti sorunları vs dolaylı yoldan zirkonyum kaplamalarınızın ömrünü olumsuz yönde etkileyebilir. Genellikle iyi bir ağız bakımıyla sistemik rahatsızlığı olmayan hastalar uzun süre zirkonyum kaplamalarını kullanabilirler.

 

Zirkonyum kaplamalar nasıl uygulanır?

 

Dişiniz, metal destekli kaplamalarda olduğu gibi bir miktar(1-2mm)  aşındırılarak küçültülür ve diş eti sağlıklı duruma geldiğinde özel ölçü maddeleri ve ağza uygun kaşıklarla hassas bir ölçü alınır. Laboratuvar ortamında dişe uygun renkte zirkonyum alt yapı ve üzerine porselen üst yapı işlenerek klinik ortamda dişe uyumlandırılır. Son olarak da özel yapıştırıcılar ile dişe daimi adapte edilir. Artık kendi dişinizden ayırt etmeden rahatlıkla kullanabilirsiniz.

 

İşlemler sırasında ağrı hisseder miyim?

 

Dişlerin preperasyon (aşındırılarak şekillendirme) işlemleri lokal anestezi altında gerçekleştirilir ve sonrasında geçici bir kaplama yapılarak sıcak ve soğukta oluşacak olan ağrının önüne geçilir. Tedavi süresince hastaların çok az bir kısmında nadiren ağrı ve hafif bir sızlama görülür genel itibariyle sıkıntı yaşanmadan süreç tamamlanır.

 

Tedavi süresince estetik açıdan bir sorun yaşar mıyım?

 

Hayır. Tedavi sürecinde,  ağzınızda geçici akrilik kaplamalarınız olacaktır. Materyal olarak uzun süreli kullanıma uygun mukavemette olmasa da, bu geçici kaplamalar sizin gündelik hayatınızı aksatmadan devam edebileceğiniz konfordadır.

 

Bu estetik diş hekimliği uygulaması ne kadar zamanda tedavi sonuçlanır?

 

 Periodontal (Diş eti) problemi olmayan hastalarda 1 hafta -10 gün içerisinde işlem tamamlanır. Hastanın yeterli uygulukta estetik memnuniyeti sağlanana kadar bir kaç prova eklenebilir.

 

Kırılma veya zirkonyum kaplamanın düşmesi sık görülür mü?

 

Bazen aşırı kuvvete maruz kalması ya da sert bir cismin ısırılmasına bağlı olarak kırılma çatlama görülebilir ancak bu sağlam dişin kırılma ihtimaliyle neredeyse aynıdır. Klinik ortamda büyük oranda tamiri yapılabilmektedir. Kaplamanın altındaki dişte zamanla çürüme başlarsa yapıştırılan yüzeyde ki küçülme nedeniyle zirkonyum kaplamanız düşebilir. Böyle durumlarda diş mümkünse tedavi edilir ve kaplama tekrar yapıştırılır.

 

Zirkonyum kaplamaların dezavantajı var mıdır?

 

Arka bölgede dişsiz olan mesafe çok uzunsa zirkonyumda kırılma olacağından bu bölgede tercih edilmez

 

Zirkonyum dişler diş eti hastalığı olanlarda uygulanabilir mi?

 

Öncelikli olarak  periodontal probleminiz çözülür. Diş eti hastalığı tedavi edildikten sonra zirkonyum dişler uygulanabilir.

 

DETAYLI BİLGİ İÇİN İLETİŞİME GEÇİNİZ

BAŞAKDENT Önerilen Konular

TANI & TEDAVİ

BAŞAKDENT Önerilen Videolar

TANI & TEDAVİ

15 +

Yıllık Deneyim

10 +

Uzman Personel

17000 +

Mutlu Hasta

45 +

Ülke

2007 den beri

Bize Ulaşıniletişim